Učinki rastlin


Blagodejna in druga delovanja rastlin

Povzeto iz različnih virov

Angelika
Uporabljamo jo predvsem za lajšanje prebavnih motenj, hkrati se pa uporablja tudi pri kašlju, prehladu in gripi. Še posebno je učinkovita pri bronhitisu. Uporablja se tudi pri protinu in revmatizmu, preprečuje strjevanje krvi, spodbuja delovanje žlez slinavk in prebavil, pomaga pa tudi pri depresiji.

Arnika
Učinkovito pomaga pri modricah, poškodbah, blaži bolečino pri izvinih, izpahih in oteklinah. Uporablja se tudi proti kroničnem artritisu, odpravlja bakterijske in glivične okužbe.

Ajbiš-slez
Slovi po blažilnem in protivnetnem učinkovanju. Je učinkovit za pomirjanje suhega, dražečega kašlja in lajša druga obolenja dihalnih poti kot so vneto grlo ali vnetje sapnic. Pomaga pa tudi celo pri razjedah v ustni votlini, deluje razkužilno poleg tega pa krepi tudi imunski sistem.

Artičoka
Pripravke artičoke uporabljamo predvsem za pomoč pri prebavnih motnjah, zlasti tistih, ki so povezane z jetri in žolčnikom. Njeni flavnoidi v listih spodbujajo pretok žolča in pospešujejo obnavljanje jetrnih celic. Njen izvleček iz listov pa je odličen pri znižanju vrednosti slabega holesterola v krvi, hkrati deluje tudi kot diuretik in blaži težave z ledvicami.

Ameriški slamnik
Deluje razkužilno, uničuje glivice in krepi imunski sistem ter glikozide , ki zavirajo delovanje bakterij in virusov. Je učinkovito sredstvo proti gripi, prehladih, okužbah zgornjih dihal, okužbah spolnih organov in sečil. Zelo pogosto ga uporabljamo pri navadnem prehladu. S tem ko krepi imunski sistem, pomaga telesu, da se ubrani drugih okužb, mu hitro povrne zdravje, hkrati pa učinkuje tudi na virus herpes simpleks. Okrepi oslabljen imunski sistem zaradi zdravil, kemoterapije …

Ajda
Je učinkovito sredstvo proti bolezni ven, tesni kapilare in preprečuje nabiranje vode v tkivu.
Pomaga pri revmi, artritisu, vnetih edemih, oteklinah, krčih v nogah, ozeblinah in hemeroidih.

Baldrijan
Je eno najbolj znanih zeliščnih pomirjeval, ki je namenjeno odraslim in otrokom. Priporoča se kot sredstvo pri manjših živčnih motnjah in težavah z spanjem. Baldrijan znižuje krvni tlak in izboljšuje spanec.

Bazilika
Je učinkovita pri želodčnih katarjih, vnetju črevesja, uporablja pa se tudi pri oslovskem kašlju. Pomaga pri napenjanju in pri vetrovih.

Borovnica
Priporoča se pri težavah z venami in za krepitev kapilarnih sten. Borovnica se izkaže tudi za koristno pomoč pri težavah z vidom (siva mrena). Hkrati pa se obnese tudi pri sladkorni bolezni, ker vsebuje miritlin, imenovan tudi rastlinski inzulin.

Bela omela
Spodbuja delovanje imunskega sistema in zavira rast tumorjev, znižuje krvni tlak, hkrati pa bela omela preprečuje aterosklerozo in srčne težave. Izkaže se tudi pri težavah v meni in šumenju v ušesih.

Beli vratič
Je eno najpomembnejših naravnih sredstev za lajšanje glavobolov, ki jih povzroča širjenje in oženje krvnih žil. Uporabljamo ga proti migreni, menstruacijskim težavam, vročini in astmi.

Bezeg
Pospešuje potenje in razstruplja telo (spodbuja obrambne snovi telesa), deluje preventivno proti gripi, prehladom in znižuje povišano telesno temperaturo. Njegovi pripravki pa delujejo tudi proti virusi herpes simpleks.

Breza
Učinkovito odstranjuje odvečno vodo iz telesa in umirja vnetja, poleg tega pa uničuje kužne klice v sečilih in ledvicah. Pomaga pri vnetju sečnega mehurja, sečevoda in pri ledvičnih kamnih. Lahko pa se uporablja tudi pri revmatičnih obolenjih.

Brestovolistni oslad
zdravilne lastnosti: proti bolečinam v sklepih pri revmi, revmatizmu in protinu, pospešuje izločanje urina in znojenje, čisti kri, pomaga pri oteklinah in zastajanju vode. Pomaga proti gripi, glavobolom, blaži vnetja in bolečine v sklepih in mišicah.
Brestovolistni oslad je eno najpomembnejših zdravil za prebavo, če gre za vnetja in povezavo s preveliko kislostjo. Oslad uravnovesi izločanje kisline v želodcu in umiri zgornji prebavni trakt. Pogosto ga predpisujejo za kislinski refluks, slabo prebavo, gastritis in čire na želodcu.

Brin – izvleček
Uporabljamo ga za spodbujanje teka ter za lajšanje napenjanja in drugih prebavnih motenj. Učinkuje tudi kot razkužilo in diuretik, odpravlja težave s sečili, koristen pa je tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Brinove jagode
So kot razkužilo, ki delujejo tudi na glivice, herpes debelo črevo, kjer tiči veliko bolezenskih stanj.

Brusnica
Deluje kot antibiotik in diuretik. Uporablja se za vnetja, ki jih povzroča candida in druge bakterije v sečnem sistemu. Brusnico uporabljamo tudi pri bolezni mehurja, kot so kamenčki, pesek in ciste na mehurju in pri vseh vrstah diareje.

Cimet
Cimetov izvleček sprošča krče , poleg tega spodbuja tudi žleze slinavke in želodčno sluznico. Uporabljamo ga za lajšanje številnih prebavnih motenj, neješčnosti, plinov v črevesju, slabosti, kolcanju in črevesnih krčih. Izvleček blaži tudi razjede na želodcu in dvanajstniku, učinkuje na bakterijo Helicobacter Pylori, ki povzroča večino razjed. Blaži bolečine v sklepih, pomaga pri revmatizmu in nevralgijo. Odstranjuje tudi glivice na dihalih, je pa tudi učinkovito poživilo in preganja utrujenost, koristi pa tudi krvnemu obtoku.

Čemaž – (dimnikar ožilja)
Čisti kri, organizem, preprečuje poapnitev žil, ugodno vpliva pri kožnih boleznih. Razstruplja težke kovine ter maščobe na stenah žil, znižuje krvni pritisk in ima očiščevalno lastnost na celotno telo.

Čišljak
Pomaga pri slabih živcih, dihalne poti, črevesnih težavah, topi sluz v pljučih, čisti kri, vodenica. Pomaga pri težavah s krčnimi žilami, duševnih stiskah, depresiji in glavobolih.

Češmin
Deluje na izločanje žolča, krvni obtok, znižuje krvni tlak, zlatenica, vranica. Pomaga pri oteklih jetrih, driski, zlati žili, zastoju seča in pri žolču.

Črna detelja
Črna detelja pomaga pri lajšanju težav v meni, hkrati pa čisti kri, razstruplja, krepi jetra in žolčnik, preprečuje zaprtje, lajša izkašljevanje, pospešuje izločanje žolča in urina, mogoč estrogen učinek (povečuje plodnost).

Črna meta
Je najučinkovitejše sredstvo za lajšanje izkašljevanja – bronhitis, pomirja krčevit kašelj, mehča sluznice, deluje pozitivno na jetra in izboljšuje prebavo. Rastlino uporabljamo tudi pri ženski neplodnosti.

Črni trn
Deluje na prehladna obolenja, želodčno-črevesna obolenja. Vsebuje veliko vitamina C, je rahlo odvajalo, čisti kri, kožne izpuščaje, kožo in odvaja vodo.

Divji kostanj
pomaga pri težavah z ožiljem (vene)

Encijan-košutnik-rumeni svišč
Njegove učinkovine spodbudijo izločanje sline in želodčnih sokov, tudi če nastopajo v zelo majhnih količinah. Uporablja se tudi pri neješčnosti in izgubi okusa. Poživlja celoten prebavni sistem, lajša želodčne bolečine in izboljšuje leno prebavo. Slovi kot učinkovito sredstvo pri zniževanju vročine in raznih obolenj. Odpravlja slabokrvnost, srčne in živčne slabosti, zgago, kronično zaprtje, čisti jetra in vranico hkrati pa uničuje črevesne zajedalce.

Figovec
Pomaga pri katarju iz nosu in žrela ter razstruplja telo, blaži kašelj in vneto žrelo, znižuje krvni sladkor tipa 1.

Gladež
Pomaga pri ledvični-sečnih kamnih, učinkuje proti vnetjem in za lajšanje, deluje tudi proti vnetju ledvic, proti revmi, deluje proti revmo, protin in čisti kri.

Gabez korenina
obhladki korenin – pospešujejo celjenje ran in poškodb, zavira otekanje in krepi prekrvavitev poškodovanega tkiva, uničuje mikrobe. Pomaga tudi pri udarninah, zvinih in spodbuja celjenje ran.

Gladišnik-repik
Uporablja se pri kožnih izpuščajih, vnetju grla in žrela, revmatizem, hemoroidi, pomaga pri strjevanju krvi, grgranje čaja pa pomaga pri vnetju grla.

Glog
Koristi srcu , varuje krvne žile in preprečuje srčne žilne bolezni. Uravnava krvni tlak, pomaga pri arteriosklerozi in angini pektoris, spodbuja ali umirja srčni utrip. Pomaga tudi pri pri splošni telesni oslabelosti povezani z živčnostjo.

Ginko
Ginko učinkuje pri vrtoglavici in oslabljeni možganski funkciji.
Pomaga pri šumenju v ušesih, zmanjšuje upadanje duševne zmogljivosti, izboljša koncentracijo in sposobnost pomnenja, zmanjšuje razpoloženjska nihanja in duševne otopelosti, preprečuje zožitev krvnih žil v možganih, povečuje odpornost sten kapilar. Izboljšuje pretok krvi v možganih, rokah in nogah, pomaga pri depresiji in občutku strahu ter izboljšuje sluh.

Hren
Uporablja se pri odpravljanju ledvičnih kamnov in zastajanju seča, pri okužbah sečil in pri zastajanju tekočine v telesu. Spodbuja potenje in znižuje vročino, uničuje bakterije ter spodbuja izkašljevanje, učinkovito pomaga tudi pri bronhitisu. Pomaga pri protinu in artritisu, astmi in krepi organizem. Digestivno delovanje hrena na funkcije želodca se nadaljuje tudi v črevesju, kjer vpliva na mikrofloro. Je močan diuretik – pomaga pri tekočini v trebuhu, osrčju in pljučih pa tudi pri otečenih nogah.

Hmelj
Ima pomirjevalni in uspavalni učinek, lajša težave z živci z kombinacijo baldrijana ima močno delovanje pri nespečnosti, izkaže se tudi pri šumenju v ušesih.

Ingver
Pospešuje prebavo ter krepi želodec, izboljšuje tek, deluje pa tudi kot pomirjevalo. Uporablja se pri bolečinah in razjedah želodca, slabosti med vožnjo, znižuje krvni sladkor, je antiseptik. Pospešuje periferne cirkulacije in ogrevanje telesa (predvsem roke in noge). Uporablja se tudi pri artritisu in omili bolečine v sklepih.

Islandski lišaj
Uporablja se za slabokrvnost, črevesje in dihala. Pomaga pri bronhialnemu katarju, zaprtju, vnetju v trebuhu, uravnava želodčno kislino.

Jeglič
Pomaga pri kroničnem bronhitisu, olajšuje kašelj in pospešuje odvajanje seča, zelo učinkovito pomaga tudi pri nespečnosti in migreni.

Jetičnik
Se uporablja za čiščenje krvi, srbenje kože ter pomaga pri sečilih. Jetičnik lajša kašelj, slabotna pljuča, čisti ledvice, mehur, jetra, vranico in kri, protin in revmo.

Jagoda-gozdna
Odpravlja pesek in druge kamne v seču, čaj iz listov zdravi črevesni in želodčni katar, diarejo in hemeroide

Kapucinka
Je najmočnejši naravni antibiotik, uporabljamo jo za dihalne sisteme (astma, bronhitis, sluz) prehlade, gripo, pljučnega emfizema, karcinoma, bolezni ledvic, mehurja in sečnih poti (infekcije, vnetja, zastajanje urina). Kapucinka se izkaže tudi pri boleznih kože (las, glivičnih obolenjih,infekcij) sladkorne bolezni in skorbuta ter krepitev potence.

Kijasti lisičjak
Lajša bolečine v mehurju, ledvicah in topi kamne. Pijemo ga pri revmi in protinu, napenjanju, driski in črevesnih krčih ter spolnih boleznih.

Klinčki
Uporablja se pri zobobolu, bolezni možganov in prebavnih motnjah. Pomaga tudi pri bakterijskih in glivičnih okužbah. Deluje pomirjevalno na osrednje živčevje, izkaže pa se tudi pri vnetju želodčne sluznice in za lajšanje revmatičnih bolečin. Je močan antioksidant in je uspešen v borni proti črevesnim zajedalcem. Nekaj kapljic v kozarcu vode ustavi bruhanje ali olajša slabost.

Krvenka
Pomaga pri težavah z venami, krepi krvne žile in s tem izboljšuje krvni obtok. Krvenka se uporablja tudi za ustavljanje driske in je zelo primerna za dojenčke, ker vsebuje čreslovine. Učinkuje tudi proti virusom, zavira širjenje različnih vrst bakterij pa tudi glivice Candida Albicans, ki povzroča ustni sor, znižuje pa tudi raven krvnega sladkorja. Krvenka blaži hemoroide ter se priporoča pri močnih menstruacijah, belem toku in vzdraženi nožici.

Kolmež
Uporablja se predvsem za lajšanje katarja, želodca in črevesja, pomaga pri dolgotrajnih želodčnih slabostih, pri pomanjkanju teka in pri lenih želodčnih mišicah. Poleg tega pospešuje izločanje urina, preprečuje vetrove v črevesju in normalizira delovanje žolča in trebušne slinavke ter pomaga pri sladkorni bolezni. Pri uživanju kolmeža se občutno zmanjša slabokrvnost, imenujejo ga tudi evropski ginseng. Je afrodiziak in ureja metabolizem.

Koriander
Učinkovit za odpravljanje živčnih težav, spodbuja pa tudi tek. Uporablja se za boljšo prebavo in proti napenjanju. Znižuje holesterol in trigliceride v krvi, učinkovit je tudi proti rasti rakavih celic. Pomaga izločati težke kovine iz telesa, je zelo dobra pomoč pri razširjeni Chronovi bolezni. Podpira tudi proizvodnjo inzulina v trebušni slinavki in znižuje krvni sladkor. Deluje tudi kot protivnetno sredstvo pri revmi in artrozah.

Kordabenedikta
Spodbuja tek pri zdravljenju anoreksije, uporablja se tudi za čir na želodcu, pri zlatenici, žolčnih kamnih in pesku, ledvicah in mehurju. Čisti in izboljšuje kri, pomaga pri jetrnih, vročinskih boleznih, pljučih in srcu. Deluje ugodno na srčno slabost, vranico, uravnava želodčno kislino, ugodno vpliva na živce ter hemoroide.

Kraški šetraj
Je antiseptik in afrodiziak, pomagajo pri vetrovih in spodbujajo prebavo, odpravljajo napetost v trebuhu, učinkovit je pri okužbah dihal,uporablja se kot poživilo, deluje proti glivičnim bakterijskim obolenjim in kožnim težavam. Kraški šetraj je razkužilo, zato ga zunanje uporabljamo za rane in kožna obolenja.
Pomaga pri razjedah v ustih hkrati pa učinkuje na virus HIV tipa 1.

Kopriva
Čisti kri in spodbujanja celotne telesne presnove. Uporablja se za pri protinu, revmatičnih obolenjih, pri težavah z žolčem, jetrih in prostato.
kopriva rumena
Umirja menstrualne težave, čisti kri, živčno nespečnost, pomaga pri težavah s sečili, pekoči vodi, pri obolenju ledvic in pri kožnih izpuščajih .

Kopriva, bela, mrtva (Lamium album L.)
Druga imena: maronica, mrtva kopriva, žibrt, bela pivka
Družina: ustnatice
Učinkovine: saponin, čreslovina, hlapljivo olje, sladkor.
Nabiramo celo rastlino, sušimo jo v senci. Enake zdravilne učinke imata še mrtvo lisasta kopriva (na sliki) in mrtva rdeča kopriva.

Zdravilne lastnosti: pri vseh vrstah menstrualnih težav, nespečnosti, utrujenosti, čisti kri, učinkuje proti griži, bronhitisu, odvaja vodo, pomaga pri težavah s sečili, pekoči vodi, težkih obolenjih ledvic kot je neozdravljivo skrčenje ledvic itd.

Pri menstrualnih težavah pomaga čaj iz bele mrtve koprive, zlasti iz listov in cvetov. 1 zvrhano čajno žličko listov in cvetov prelijmo z 1/4 litra vrele vode. Pokrito namakajmo od 8 do 10 minut, precedimo inpijmo po dve skodelici čaja na dan. Čaj velja kot odličen pri vseh ženskih težavah. Zraven je treba jemati švedsko grenčico, da se v telesu znova vzpostavi ravnovesje.
Kadar so menstrualne krvavitve zelo močne, pred zajtrkom spijemo po eno skodelico čaja iz naslednjih sestavin: 20 g islandskega lišaja, 25 g cvetov arnike, 45 g baldrijanovih korenin, 20 g melise, 25 g cvetov rmana, 20 g listov žajblja. Vse sestavine temeljito premešajmo, da dobimo mešanico. Zvrhano čajno žličko mešanice poparimo s 1/4 litra vrele vode. Pustimo, da pokrito stoji 5 minut, precedimo in pijemo po požirkih. Čaj je treba piti tudi potem, ko so se krvavitve uredile, včasih tudi dlje.

Pri belem toku pripravimo naslednji recept : Vzamemo od 2 do 3 zvrhane čajne žličke cvetov mrtve koprive in jih prelijemo z 1/4 litra vrele vode. Pokrito pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Po požirkih pijemo po 3 skodelice čaja na dan.

Pri težavah v menopavzi , kot so bolečine, slabo počutje in vročinski vali, pomaga pitje čajev iz naslednjih zelišč:plahtice, plešca, rmana, bele omele in mrtve koprive. Čajna mešanica pomaga tudi proti močnim menstrualnim krvavitvam. Pri čaju iz bele omele je treba upoštevati navodila o pripravi čaja, ki ga je treba namakati čez noč, naslednji dan pa samo pogreti prek vodne kopeli.
Pri po operativnih stanjih je zelo priporočljiv je čaj iz mešanice:300 g zeli ognjiča,100 g zeli mrtve koprive,100 g zeli rmana. 1 čajno žličko čajne mešanice prelijemo z 1/4 litra vrele vode. Pokrito pustimo stati 8 minut, nato precedimo. Po požirkih pijemo do 2 l čaja na dan.Vsaki skodelici popitega čaja dodajte po eno jedilno žlico švedske grenčice.

Obkladki pri opeklinah: sveže bele koprive povaljamo s steklenico, da jo zdrobimo in zmehčamo. Obkladke iz listov položimo na opekline. Medtem zakuhamo prgišče bele koprive s sesekljanimi koreninami vred, premešamo, dodamo še nekaj jedilnih žlic medu. Z ohlajeno mešanico namažemo opekline in rane, ki se nerade celijo.
Cvetove bele koprive namakamo v olju. S tem oljem delamo obkladke, ki blažijo bolečine pri zlati žil, krčnih žilah.
Pri težkem dihanju zmešamo enake dele bele koprive in vinske rutice, 2 čajni žlički mešanice prelijmo z 1/4 litra kropa. Počakamo 15 minut, precedimo, dodamo še 2 jedilni žlici svežega čebulnega soka. Pri napadu dušenja po požirkih pijemo neoslajen čaj.

Viri: http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=1462 (Herman Mastnak)
Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik

Koruzni laski
Uporabljamo pri težavah s sečili kot so vnetje mehurja, zastajanje vode zaradi motenega delovanja ledvic in pri ledvičnih kamnih.

Lapuh
Olajša izkašljevanje, zmehča sluzi v bronhijih, lajša težave s kroničnim bronhitisom.

Lovor (Laurus nobilis)
DRUŽINA: LOVOROVKE
UČINKOVINE: eterična olja, grenčine, škrob, sladkor, maščobna olja.
Zdravilne lastnosti: lovorovo olje deluje razkužilno, uničuje glivice, krepi. Mazila blažijorevmatične bolečine, izpahe, modrice. Pomaga pri lajšanju razjed in vnetij v ustih. Lajša prebavne motnje, črevesne krče, napenjanje. Pomaga proti želodčnim razjedam. lovorovo olje pospešuje prekrvavitev in razkužuje.

Llučnik drobnocvetni
Uporablja se za lajšanje različnih obolenj dihalnih poti kot so astma, vnetje sapnic ter simptomi gripe.

Lakota rumena
Deluje na čiščenje krvi, mehur, ledvice, vranica, kožne bolezni, pospešuje potenje, nervoza, božjast, trebušna slinavka, žene na vodo.

Materina dušica
Sprošča krce in razkužuje; uporablja se pri težavah pljuč in bronhijev, želodca in črevesja; blaži
kašelj in oslovski kašelj, astmo.

Melisa
Blaži črevesne krče, uporabljamo jo tudi pri lažjih motnjah spanja, živčnosti in blagi depresiji. Koristi pri motnjah zbranosti in pri hiperaktivnosti otrok, uporablja se tudi pri povečanem delovanju ščitnice.

Majaron
Deluje kot pomirjevalo, uporablja pa se tudi pri slabi prebavi, ki je živčnega izvora. Majaron pomaga pri nespečnosti in pri hitrejšemu ali močnejšemu utripanju srca. Slovi tudi kot sredstvo za spodbujanje znojenja in razstruplja telo.

Medenika
Je antiseptik, sili na vodo, uporablja pa se tudi pri vnetju očesne veznice.

Medena detelja
Krepi krvne žile, težave z ožiljem, otekle noge, revmatizem, pomirja srce in odpravlja protin.

Ognjič
Deluje protivnetno in protibakterijsko, pomaga pri blaženju ran, vpliva na izločanje žolca, pomaga pri aknah, ureja mesečno perilo in čisti kri. Ognjič pomaga pri pomirjanju živčne napetosti, okužbah, virusih, zajedalcih, protinu in mišičnih krčih.

Oves
Oves se uporablja proti depresijam, nespečnosti; krepi in poživlja delovanje živčevja; znižuje holesterol. Je krepčilo za celoten organizem, tako za telesno kot za živčno oslabelost (kot čaj in kopeli); celotna rastlina z zrnjem uravnava pomanjkanje hormonov, se dobro obnese pri
degenerativnih boleznih in odpravlja dolgotrajne in ponavljajoče prehlade.
Oreh
Se uporablja za kožne bolezni: ekcemi, akne. Pomaga pri vnetju želodčne sluznice, razdražene
črevesne sluznice pri driskah, vnetjih (dlesni). Izboljšuje krvni obtok in uničuje bakterije – zajedalce v črevesju.

Origano-morski
Blaži težave z napenjanjem in drisko ter vzpodbudi izločanje telesnih tekočin, pomaga proti vnetju sluznice v ustni votlini, vnetju sluznice žrela, blaži napade kašlja, pomirja vneto grlo in ugodno deluje zoper nespečnost. Razkužuje prebavila, umirja in blaži krče. Ameriška študija leta 2001 je potrdila, da učinkuje na glivico Candida albicans, ki povzroča sor pri otrocih.

Oslad brestovolistni
Učinkovito pomaga pri gripi, glavobolu, bolečinah v sklepih, odpravlja protin, razjede na želodcu in dvanajstniku. Uničuje bakterije in je diuretik.

Plavica
Uporablja se za oči (zabuhlost, vnetja), z njo čistimo obraz in jo uporabljamo tudi pri obolenju mehurja, ledvic, znižuje pa tudi raven krvnega sladkorja.

Pljučnik
Pomaga pri vseh pljučnih boleznih, kašlju, pljučnici,gripi, bronhitisu, hripavosti, vnetju grla, pospešuje izločanju seča in pomaga pri hemoroidih.

Plešec
Ustavlja krvavitev v vseh oblikah in se uporablja tudi za ustavljanje krvavenja iz nosu. Je antiseptik in diuretik, zelo koristi pri mehurju.
Plešec lajša menstrualne težave, uravnava delovanje in krepi oslabelo srce, predvsem pri
starejših; uravnava previsok in prenizek pritisk.

Pegasti badelj
Jetra so za naše telo zelo pomemben organ, saj opravljajo življenjsko pomembne funkcije. Jetra so tudi največji organ za presnavljanje in čiščenje odpadnih snovi iz človeškega telesa. Zaradi nepravilnega delovanja jeter nastanejo številne bolezni, poleg tega pa običajno preobremenjena jetra vodijo k številnem zdravstvenim težavam, saj veljajo za pravi kemični laboratorij. Čistijo kri, odstranjujejo odpadke, strupe, bakterije, proizvajajo žolč, uravnavajo krvni sladkor, skupaj z vranico pa predstavljata pomembni krvni rezervoar. V jetrih se shranjujejo v maščobah topni vitamini.
Včasih pravijo, da so jetra ogledalo našega zdravja. Preobremenjena jetra pa so vzrok kronične utrujenosti, pogostih glavobolov, nespečnosti, slabosti, napihnjenosti, zaprtja in driske. Ko so jetra bolna je opozorilni znak tiščanje pod desnim rebrnim lokom.
Za vse te tegobe pa se izkaže pegasti badelj ali marijin osat. Je edinstvena roža za jetra, ki vsebuje skupek flavonoidov – tako imenovanih silimarin. Pegasti badelj je poleg ugodnega vpliva na jetra in žolčnik preizkušeno učinkovit pri bolezni vranice, glavobolu, migreni, slabosti, sladkorni bolezni, zlati žili, prebavnih motnjah in zaprtju. Antioksidativno delovanje je njegova poglavitna lastnost. Poznan je tudi po protivnetnem delovanju ter pozitivnem vplivu na imunski sistem. Zmanjšuje rast določenih rakastih celic, predvsem raku na prostati, znižuje tudi raven holesterola. Pegasti badelj varuje jetra pred različnimi toksini, jih razstruplja, razmaščuje in ščiti …
Zelo pomembna in ključna je pravilna uporaba pegastega badlja.

Plahtica
Krči in stiska tkivo; uravnava menstrualni cikel; preprečuje vnetja; celi rane; odpravlja vaginalni izcedek.

Poprova meta
Izboljšuje prebavo in težave z žolčem ter uničuje viruse, je antioksidant, umirja krče. Uporablja se pri leni prebavi, vetrovih in razdražljivem črevesju. Za otroke se uporablja kot krepčilo in poživilo, blaži sinuse, gripo, odpravlja glavobol in astmo ter je antiseptik.

Potrošnik
Čisti organizem; je grenak tonik in sredstvo za spodbujanje in krepčilo. Potrošnik deluje pozitivno tudi pri motnjah z jetri

Preslica
Pomaga pri težavah s prostato, težavah z ledvicami, debelostjo ter krepi vezivno tkivo. Uporablja se tudi pri revmatičnih težavah, kroničnem kašlju, otekanju nog, težavah z mehurjem, čiščenju
krvi in vnetjih žrela

Pasijonka
Uporabljamo jo za lajšanje mišičnih krčev, motenj srčnega utripa in pri prebavnih težavah živčnega izvora. Je zelo blago sredstvo, zato je še posebej primerna za otroke. Deluje pomirjevalno, uporablja se tudi pri Parkinsonovi bolezni.

Regrat
Je za nosečnice najpomembnejša rastlina. Vsebuje veliko Fe, proteinov, vitaminov in mineralov. Prazni sečni mehur, vsebuje kalij, deluje na jetra in žolčnik. Učinkuje pri žolčnih kamnih, revmatizmu, znižuje krvni sladkor, krepi telo, vrača moč in se uporablja pri osebah z čezmerno težo. Regrat se izkaže predvsem pri zniževanju sladkorne bolezni tipa 2.

Regelj
Uporabljamo predvsem pri povečanem delovanju ščitnice, deluje na presnovo joda in na izločanje hormona tiroksina, zavira tudi izločanje spolnih hormonov in pomaga pri težavah z protinom.

Rman
Je zelo aromatična grenčica, ki pomirja želodec, odpravlja napenjanje v črevesju, uničuje črevesne zajedalce, odpravlja zaprtje, blaži revmatične bolečine in hemoroide. Rman znižuje vročino in krvni tlak, priporoča pa se pri trombozi in vnetju sečil. Rman se uporablja tudi pri mastni koži, pomaga pri menstruacijskih ciklih in krčnih žilah.

Ranjak
Pogosta sestavina čajnih mešanic za pomladanske in jesenske kure za čiščenje krvi;
koristen za spiranje ran, ki se težko celijo.

Rosnica
Uporablja se zlasti pri kožnih boleznih (akne, ekcemi), čisti kri in spodbuja delovanje jeter. Rosnica pospešuje odvajanje vode iz telesa, blaži in sprošča krče ter znižuje visok krvni tlak. Ima pa tudi pomirjevalni učinek.

Rožmarin
Krepi kapilare, izboljšuje venski obtok in spomin, lajša glavobol in spodbuja celotni krvni tok ter pospešuje rast las. Je dobro krepčilo in poživilo, saj pomaga pri utrujenosti.

Robida
Je diuretik, razstruplja, zavira bakterije in jih uničuje, pomaga pri blažjih oblikah driske. Slovi pa tudi kot sredstvo za izkašljevanje in sredstvo za zniževanje krvnega sladkorja.

Sabljasti triplat – grško seno
Krepi in poživlja, čisti črevesje, odpravlja zaprtje. Uporablja se tudi proti anoreksiji, pomaga pri shujševalnih dietah, znižuje holesterol in krvni sladkor.

Smetlika
Odlično lajša težave z očmi, ječmen, gnojno vnetje, vneti roženici, solzeče oči, pitje čaja lajša vnetje sinusov

Srčnica
Dobro deluje na živčnost, znižuje krvni tlak, umirja nemirno srce in pomaga pri vseh srčnih težavah, tudi pri prevelikem delovanju ščitnice.

Sporiš
Krepi živčevje, sprošča živčno napetost, preganja utrujenost. Sporiš odvaja odvečno vodo iz telesa, uporablja se pri migreni, astmi, izločanju seča, vnetje sluznic, prebavilih in dihalih, izčrpanosti. Grgranje sporiša učinkuje pri boleznih ustne votline.

Sivka
Slovi po pomirjevalnih delovanjih pri duševnih stresih, depresijah, tesnobah in glavobolih.

Slezenovec
Uporablja se pri suhem kašlju in bronhitisu, pri vnetjih v ustih in žrelu, za izpiranje in grgranje, skupaj z jegličem je primeren za otroke: mehča sluz

Sladki koren
Uporabljamo ga za želodčne razjede, sprošča sluz in blaži kašelj, lajša astmo, pomaga proti zobnim oblogam in gnitju zob. Sladko koren varuje jetrne celice in uničuje proste radikale.

Smilj
Odpravlja žolčne kamne in deluje na vse ostale žleze prebavnega trakta, posebej na trebušno slinavko, kožne tegobe, vegetativno živčevje, astmo, vranico, jetra, ledvice in mehur.

Šentjanževka
Deluje pomirjevalno, pomaga pri depresivnih stanjih; spodbuja delovanje prebavnih
žlez in krvni obtok

Ščetica
Najučinkovitejša rastlina pri naravnem zdravljenju borelioze. Ima zelo močan razstrupljevalni učinek, deluje tudi na putiko, artritis, regenerira človeške celice, obnavlja mišična tkiva in sklerozo. (Vir: Healing-Lyme-Disease-Naturally-Wolf-Storl)

Šipek
Vsebuje obilo vitamina C, utrjuje pred prehladi, veča odpornost nadledvične žleze, pomladanska utrujenost.

Tavžentroža
Pomaga pri kroničnih prebavnih težavah, spodbuja tek, krepi delovanje želodca, pospešuje izločanje želodčnega soka, preprečuje napihovanje. Uporablja se tudi pri telesni in živčni preobremenjenosti. Tavžentroža deluje tudi na motnje v delovanju jeter in žolča.

Zimijan-morski
Je zelo bogat z eteričnimi olji – timoli, pomaga pri krčevitem kašlju, bronhitisu, astmi, revmi, slabih živcih; pospešuje tek in prebavo, preprečuje zadah, uničuje viruse in glivice.

Trpotec
Deluje proti kašlju, pri vročinskih, pljučnih in bronhialnih boleznih, širi dihalne poti in blaži različne alergije.

Vedno zeleni gornik
Pomaga pri okužbah in vnetjih, kot sta vnetje mehurja in sečevoda. Pomaga pri turih in ognojkih okuženih z bakterijo Staphylococcus aureus in pri težavah z prostato.

Vinska rutica
Se uporablja pri pomanjkanju teka, vrtoglavici, prehitrem srčnem utripu, želodčnih tegobah, psihičnih težavah, težkem dihanju in kožnih izpuščajih.

Vrbovec drobnocvetni
Pomaga pri težavah s prostato, ledvicami in mehurjem. Deluje celo proti raku na teh organih.

Vijolica-dišeča
Se uporablja za zdravljenje dihal in črevesnih vnetij, pljučne bolezni, živčnosti, glavobola, čisti kri, znižuje vročino in lajša bolečine nasploh. Uporablja se tudi proti okužbam v ustni votlini in pomaga pri rakastih obolenjih.

Zlata rozga
Se uporablja pri vnetju sečnega mehurja in ledvic, pospešuje odvajanje vode, pri bolečem uriniranju, in spodbuja presnovo.

Žajbelj
Poživlja krvni obtok, uničuje mikrobe in blaži vnetja, pomaga pri nočnem potenju, vročinskim oblivom in simptomi menopavze. Deluje tudi na slabo prebavo in napihnjenost, je tudi krepčilo in pomaga pri utrujenosti. Razkužuje tudi ustno votlino in pomaga pri Alzheimerjevi bolezni.

Viri:
– Naravna zdravila, MK 2007
– Zelena lekarna, MK 2006
– Domača lekarna Simona Ašiča, Mohorjeva družba 2007