...

GSM: 041 68 68 25 /

Spodnje Stranje 17 f, SI-1242 STAHOVICA /

Košarica
0.00 €
Divja Ščetica Na Splošno | Naturazel.com | Zelišča

Divja ščetica Na Splošno | Naturazel.com

DIVJA ŠČETICA NA SPLOŠNO | Naturazel.com

Divja Ščetica Dipsacus Fullonum

Divja ščetica, znanstveno imenovana »Dipsacus«, je najbolj poznana po njenih uspešnih učinkih v boju z boreliozo. Borelija je bolezen, ki jo po navadi prenašajo klopi, v določenih primerih pa tudi obadi, komarji in ostali insekti, če so okuženi z bakterijo Borrelia burgdorferi. Ta bolezen lahko z različnimi bolezenskimi znaki zaznamuje ( ima učinek na ) človeka za vse življenje.

Divja ščetica je dvoletnica, ki prvo leto oblikuje le bogato rozeto suličastih listov, ki so dolgi do 40 cm in široki do 6 cm. Na spodnji strani listov so na osrednji žili razporejeni mali trni.

Drugo leto pa steblo s pokončnimi poganjki robustno zraste v višino do 2 metrov ali več. Steblo divje ščetice je v prerezu oglato in ima vzdolžne robove s trni. Listi stebel so bodičasti in so podobni listom rozete.

Zgornji del rastline očara s svojimi stožčastimi cvetnimi glavicami, ki kot okrogle ščetke rastejo na koncu vsakega stebla. Vsaka glavica se oblikuje v ščetinasto jajčasto socvetje, na dnu pa ima ostre, suličaste ovojkove liste, ki segajo preko cvetne glavice.

Socvetje, ki se odpira v krogih, sestavljajo majhni svetlo vijolični oziroma modri cvetovi, ki so podprti z opornim lističem, ki se konča z bodico. Ščetica se pokaže z vsemi svojimi čari v času cvetenja, ki je v poletnih mesecih pa vse do oktobra, nakar se posuši in odmre.

Korenina divje ščetice, ima največjo zdravilno moč ki jo, sestavlja glavna korenasta korenina s stranskimi koreninami. Korenine se navadno odkoplje v pozno jesenskem ali zgodnjem spomladanskem času ter se iz njih naredi pripravke.

Zaradi posebnega videza je ščetica lahko okras in posebnost vsakega vrta. Cvetoča je dober vir nektarja, zato v vrt privablja čebele, metulje in druge žuželke, predvsem jeseni pa so semena hrana mnogim pticam.

Divja Ščetica Na Splošno v Naravi | Naturazel.com

Poznamo več vrst ščetic, vse pa izvirajo iz Azije, Evrope in severne Afrike, vendar jih danes najdemo skoraj povsod po svetu, tudi v Sloveniji.

Ščetico najdemo na prostranih travnikih in zapuščenih poljih, včasih pa tudi ob cestnih jarkih. Najbolj uspeva na sončnih legah in na vlažnih, dobro odcejenih tleh. Rastlino sadimo posamično ali v gručo, v sredo ali v ozadje gredic. Ščetica se hitro sama zaseje in se intenzivno razraste.

Divja ščetica se v ljudski medicini uporablja že kar nekaj časa. Uporabljali so jo že v antiki in srednjem veku proti težavam s kostmi in kožo. Prav tako so suhe cvetne glavice ščetice uporabljali za čiščenje in mehčanje tkanin, predvsem volne.

Ščetica ima izjemno moč in se uporablja za hitrejše celjenje ran pri zvinih, zlomih ter drugih poškodbah kostnega in vezivnega tkiva. Z njo okrepimo delovanje celotnega organizma, predvsem ledvic in jeter. Razstruplja telo in čisti kri, prav tako pa se lahko uporablja pri težavah s kožo. Kitajski in japonski znanstveniki so pri preučevanju divje ščetice ugotovili, da rastlina regenerira vsako celico telesa ter pomaga pri kroničnem revmatizmu, pri poškodbah mišic, sklepov, kosti, pretrganih vezeh, artritisu, pri putiki in močno razstruplja organizem.

Najbolj znano in cenjeno delovanje divje ščetice pa je v njenem uspešnem boju z lymsko boreliozo. O tem je kot eden prvih pisal tudi nemški zdravnik Dr. Wolf-Dieter Storl v knjigi Naravno zdravljenje borelioze. Boreliozo v knjigi omenja kot kugo današnjega časa, proti kateri se je boril sam in jo na koncu s pomočjo divje ščetice tudi premagal.

Dr. Storl v knjigi poudarja, da je v času boja z boreliozo potrebno poleg uživanja pripravka divje ščetice, ki uniči boreliozo, živeti z mislijo nase, prav tako pa v življenje vnesti potrebo po gibanju in uživanju zdrave ter naravne prehrane. Prav tako je v tem obdobju potrebno poskrbeti za dovolj tekočine, da se telo lahko očisti strupov.

Priporoča se, da se pripravek iz divje ščetice jemlje na prazen želodec. Trikrat dnevno z malo vode zaužijemo nekaj kapljic izvlečka ščetice, ki jo pred tem nekaj časa zadržimo v ustih in žvrkljamo, da se bolje resorbirajo določene učinkovine in je delovanje tako učinkovitejše. Okus ščetice je trpek, grenko sladek, zato spodbuja prebavne žleze.

V boju proti lymski boreliozi se izvleček divje ščetice uživa različno dolgo odvisno od številčnosti same bakterije, prav tako pa tudi od starosti ter telesnega, duševnega in zdravstvenega stanja osebe. Ko se aktivne bakterije zaradi vsakodnevnega uživanja ščetice uničijo, se pitje ščetice nadaljuje še ob polnih lunah več mesecev.

Prehransko dopolnilo ni nadomestek za zdravila, ki se uporabljajo na recept.

Borelioza Čaji iz divje rastočih rastlin Zelišča za moje težave
Nazaj
Divja ščetica Na Splošno | Naturazel.com
Naprej
Divja ščetica
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.